Sinun tarvitsee vain seurata

oman kehosi sääntöjä.

Maitorauhasesi alkavat toimia heti kun vauvasi imee rinnastasi syntymänsä jälkeen. Yksi hormooni stimuloi rintamaidon valmistusta, toinen saa ruoan tulemaan ulos. Sinun kehosi tuottaa juuri oikean määrän maitoa, juuri sopivan lämpöisenä.

Jos haluat imettää pidempään, älä lisää muita ruokia vauvasi ruokavalioon - edes silloin kun on aikoja, että vauva ei juo kunnolla ja olet huolissasi että hän ei saa tarpeeksi ruokaa. Vauvasi tietää oikein hyvin, että milloin ja kuinka paljon rintamaitoa hän tarvitsee kasvaakseen. Ja rintojesi maitorauhaset reagoivat välittömästi. Viimeistään kolmantena päivänä, rintasi tuottavat vähemmän maitoa. Sama pätee myös toisinpäin. Kun vauvasi imee rintaasi kovemmin ja useammin, maitorauhasesi tuottavat enemmän maitoa.

Asioita mitä pitää mielessä aina imettäessä: Vauvasi juo sitä, mitä sinä kehoosi laitat. Alkoholi, savukkeet, lääkkeet. Tämän takia sinun kannattaa välttää kaikkea mikä voisi vahingoittaa sinun terveyttäsi - etenkin ruokavalioita, jotka aiheuttavat kehoosi kertyneiden haitta-aineiden pääsemistä rintamaitoon. Anna itsesi syödä niin paljon kuin haluat. Yritä syödä monipuolisesti ja terveellisesti, paljon hedelmiä ja kasviksia, sekä maitotuotteita, munia, lihaa ja kalaa. Mutta ole varautunut: Jopa terveellisellä ruokavaliolla voi olla epämiellyttäviä sivuvaikutuksia. Appelsiinit voivat aiheuttaa joilleikkin vauvoille kipeän takapuolen ja valkosipuli, siemenet, kaali ja jopa kokojyväleipä voi joskus aiheuttaa pahoja ilmavaivoja.

NUKin asiantuntijaryhmä on käytettävissä vastaamaan kysymyksiisi aiheesta video konsultaatiossa.