Kaikki maitohampaista

Maitohampailla on ratkaiseva rooli siinä kuinka terveet ja hyvännäköiset lapsen lopullisista hampaista tulee. Ensimmäiset hampaat toimivat paikanvaraajina seuraajilleen, ja täten tarvitsevat aivan yhtä paljon hoitoa kuin pysyvät rautahampaatkin. Terveiden hampaiden perustukset ovat muodostumassa jo imetyksen aikana. Lapsi oppii oikeanlaisen imemisliikkeen (tartu kiinni ja niele) rintaruokinnan aikana, joka puolestaan valmistaa hänen leukansa ja suuontelonsa niiden tulevia tarkoituksia varten: hampaiden kasvatus, syöminen ja puhuminen. Pulloruokittaville vauvoille pullotutin muoto on äärimmäisen tärkeä. Sen tulisi tukea luonnollista leuan kehitystä ja rohkaista lasta käyttämään kielen ja suun lihaksia samalla tavalla kuin rintaruokinnassa.

Sama pätee myös tietysti tutteihin. Siinä on iso ero, imeekö lapsi peukaloaan vai lakanan reunaa tyydyttääkseen imemisen tarpeensa. Etenkin silloin kun ensimmäiset hampaat alkavat puhkeamaan, tutti joka tukee luonnollista leuan kehitystä on aina parempi vaihtoehto. Olemme kaikki nähneet esimerkkejä vinoista hampaista, jotka voivat olla liiallisen peukalon imemisen ikävä lopputulos. Mutta ei tarvitse huolestua: lyhyt aikainen peukalon imeminen ei ole ongelma, ja lapsesi pitäisi pärjätä ilman minkäänlaista tuttia kolmesta ikävuodesta eteenpäin muutenkin.

Vaarallisempaa lapsen hampailla voi olla se, jos hän jatkuvasti kantaa mukanaan ja imee tuttipulloa. Hedelmämehu sisältää paljon sokeria ja happoa, jotka pyörivät suussa, hyökäävät ja mädättävät lapsen hampaita pitkin päivää, ilman näkyviä merkkejä. On sanomattakin selvää, että sokerittomat tai edes vähäsokeriset juomat, ovat paras tapa suojautua hammaskariekselta - riittävän fluoridi suojauksen ohessa. Älä myöskään unohda lapsen hampaiden harjausta. Lapsen tulisi oppia harjaamaan hampaansa itse heti kun ne alkavat puhjeta - vähintään kerran päivässä kunnes hän on 2-vuotias, ja aamuin illoin sen jälkeen. Ja aina sinun opastuksellasi. Löytääksesi lisää tietoa tästä, lataa NUK Suu- ja Hammasopas.

Did you know ....

... how you can recognize child diseases?

Learn more at our

Q&A video session...more...

NUK Genius

The soother for a healthy overall development.

More info...more...

NUK Expert Dr. Knauer-Schiefer “

...answer the question what kind of problems can arise during teething.

To the Q&A Session...more...