Syöminen ja juominen

10 kuukauden iässä useimmat lapset pystyvät istumaan, omaavat useita hampaita ja tarttuvat kiinni kaikkeen ulottuvilla olevaan - myös ruokaan. Vauvasi ei ole enää imeväinen ja siirtyy asteittain soseista käsin syötäviin ruokiin ja muihin kiinteisiin. Tässä vaiheessa voitte alkaa syömään perheenä. Toisin sanoen, voit laittaa tehosekoittimen takaisin kaappiin: ruokien kevyt muussaaminen tai paloitteleminen pieniksi paloiksi riittää.

Lapsi on nyt valmis syömään aamupalaksi leipää ja maitoa. Leikkaa reunat irti kokojyväleivän siivusta, voitele se ja leikkaa se paloiksi, jotta lapsi voi syödä ne omin avuin. Maidon pitäisi tulla nyt nokkamukista,

Hedelmä- tai vihannespaloja voi tarjota leivän kanssa, tai välipaloina aterioiden välissä, niistä saa lisää vitamiineja ja ne ovat yleensä pienokaisten suosiossa. Aloita tarjoamalla lapselle pehmeitä hedelmiä ja vihanneksia kuten banaania, pehmeitä päärynöitä tai nektariinia, tai kurkun paloja. Voit sen jälkeen siirtyä kasviksiin joita hän voi pureskella, kuten porkkanoita tai kyssäkaalitikkuja.

On tärkeää muistaa, että hedelmät ja kasvikset eivät ole lapselle hyväksi pelkästään ravitsemuksen kannalta, mutta ne myös auttavat kehittämään lapsen suun lihaksia ja tukevat puhumisen aloittamista. Tämä on toinen syy miksi kannattaa tukea lapsen halua syödä kuin aikuinen - vaikkakin, ainakaan aluksi, kaikki ei hänen suuhunsa päädykkään.

Did you know ...

... how you can support your child's learning to walk?

Learn more...more...

NUK Expert Videos

Is it true that one cannot breastfeed with flat or inverted nipples?

To the Q&A Session...more...

NUK Expert Petra Fricke

...answers the question how many meals your baby need every day.

To the Q&A Session...more...